Leonid Paukku returns to Pori.


The first story I ever shot with only an iPhone. Sure I have taken pictures of accidents and such with a phone so I could send them quickly to our web journalist, but that’s different. It was really fun to do this shoot. Usually I have a big camera back with me all the time. It’s a heavy burden, I really could get used to working this lightly. Although I did have a nagging feeling of having forgotten something the whole time, but I’m sure I could get over it with time.

I edited the pictures on my iPhone with Snapseed, except the polaroid frames, some of the light leaks and texts. Those I added in Photoshop. Nice to do something totally different for a change. We had so much fun!

In the story we follow Leonid Paukku, who returns to Pori. He is a soviet chess player, and he is trying to find the places and people he remembers from his previous visit long time ago. Some things have changed, some have stayed the same.

In reality Leonid Paukku is artist Jarmo Valtanen who, as Leonid Paukku, shows us the most soviet places of Pori.

-

Leonid Paukun paluu Poriin oli ensimmäinen keikka, jonka kuvasin täysin puhelimella. Toki onnettomuustilanteista olen aiemminkin näpsyiny kännykkäkuvia, jotta verkkoon saataisiin mahdollisimman nopeasti joku kuva, mutta tämä oli ensimmäinen varsinainen kännykkäkuvaus.

Kuvien käsittelykin tuli tehtyä suurimmaksi osaksi puhelimella, vain polaroidkehykset, valovuodot ja kuvatekstit lisäsin photoshopissa. Kiva oli työskennellä näin kevyesti. Ei tullut reppua ikävä, vaikka koko ajan olikin hieman neuroottinen fiilis siitä, että olen unohtanut koko kalustoni johonkin.

Jutussa Leonid Paukku palaa Poriin, ja käy katsastamassa tuttuja paikkoja ja ihmisiä. Osa löytyy, osa ei.

Mies Leonid Paukun takana on taiteilija Jarmo Valtonen. Tarkoituksena oli katsastaa Porin neuvostohenkisiä paikkoja.

Share Button